Quantcast
Channel: Μικρός Ρωμηός
Viewing all 193 articles
Browse latest View live

ΠΟΛ(ε)ΙΣ – Δωρεάν Είσοδος και Ξεναγήσεις στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

$
0
0

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με θέμα ΠΟΛ(ε)ΙΣ: «παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να μας προβληματίσουν για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους προς το μέλλον».

Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει, μέσα από θεματικές ξεναγήσεις, την ιστορία της Πόλης των Αθηνών ακολουθώντας ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ και οι ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών το Σάββατο 29/9 και την Κυριακή 30/9 θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή στις 11:00.

Ώρες λειτουργίας: 10:00- 15:00


MVE-20053a.1111jpg


Το Origami και οι επιδράσεις του στη σύγχρονη μόδα και τέχνη

$
0
0

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ιαπωνική Πρεσβεία των Αθηνών και τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο φιλίας, παρουσιάζουν τη διάλεξη με τίτλο

«Το Origami και οι επιδράσεις του στη σύγχρονη μόδα και τέχνη»,

με ομιλήτρια τη διεθνούς φήμης γλύπτρια και ζωγράφο sumi, κυρία Ντίνα Αναστασιάδου.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ: Δωρεάν
origami

Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Ιδεομορφικές Συλλήψεις»

$
0
0

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση του ζωγράφου, εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης, Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο

ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Συνθέσεις με μικτές τεχνικές στις οποίες αναδύονται μορφές, φόρμες, ιδεατά, αρχαϊκά και φυσικά μοτίβα, μαθηματικά σύμβολα και γεωμετρικά σχήματα.Τα επιλεγμένα έργα της έκθεσης, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό φάσμα των εικαστικών αναζητήσεων και αισθητικών διατυπώσεων του καλλιτέχνη από το 2010-2018.

Τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί στην Αθήνα, το Αργοστόλι και το Παρίσι. Τον Νοέμβριο του 2017 αρκετά από αυτά συμπεριελήφθησαν στην αναδρομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Κοσμικές Σπονδές- Offrandes Seculaires» στη γκαλερί Espace Jano του Centre de Sevres στο Παρίσι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία».

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 9 έως 25 Νοεμβρίου 2018.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ.,
Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

evaggelatos

Η εκατονταετία του παιδικού εκπαιδευτικού κινηματογράφου

$
0
0

ΠΑΙΔΑΚΙΑΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Εκατονταετία συμπληρώνει ο παιδικός εκπαιδευτικός κινηματογράφος στην Ελλάδα, αφού η σχετική μέριμνα ξεκίνησε από το 1913! Ήταν δε από τις πρώτες χώρες, από κοινού με την Ιαπωνία, το Βέλγιο και την Ιταλία που υιοθέτησαν το εκπαιδευτικό σύστημα με ταινίες που παρήγαγαν τα εργαστήρια Έντισον. Η Διεύθυνση Σχολικής Υγιεινής του Υπουργείου Παιδείας παρήγγειλε σε αγγλικό εργοστάσιο 4.000 κινηματογραφικές μηχανές προβολής! Αλλά οι πολεμικές περιπέτειες και οι πολιτικές ανωμαλίες δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη του συστήματος. Χρειάστηκε να περάσει μια 25ετία για να γίνουν οι πρώτες προβολές (Μάρτιος 1928) στις αίθουσες των κινηματογράφων «Μοντιάλ» και «Σπλέντιτ» τα πρωινά και στην αίθουσα του «Παρνασσού» τα απογεύματα.
Ιδρύθηκε ο «Σύλλογος διά την Ανάπτυξιν των Παιδικών κινηματογράφων» και οι πρώτες εκπαιδευτικές ταινίες περιείχαν τοπία, ιστορίες ζώων, κωμωδίες κατάλληλες για παιδιά κ.ά. και αποκτήθηκαν με δάνειο. Στην ανάπτυξη του θεσμού πρωταγωνίστησαν γυναίκες του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, του Ερυθρού Σταυρού, του Πατριωτικού Ιδρύματος του Λυκείου των Ελληνίδων και του «Παρνασσού». Τότε διαμορφώθηκε και η πρώτη «Ταινιοθήκη» με πενήντα εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ταινίες. Τα παιδιά αντιμετώπισαν με δυσπιστία τις πρώτες προβολές λόγω του εκπαιδευτικού χαρακτήρα των θεμάτων. Αλλά το κλίμα αντιστράφηκε όταν δόθηκε βαρύτητα στα ψυχαγωγικά θέματα.
Ωστόσο, οι αιθουσάρχες διαπίστωναν ότι υπήρχε οικονομικό ενδιαφέρον. Αρνούνταν να ενοικιάζουν τις αίθουσές τους τα Κυριακάτικα πρωινά και έσπευδαν να βαφτίσουν «παιδικές» παραστάσεις, ακόμη και αστυνομικές περιπέτειες. Έτσι προέκυψε και η δημιουργία του «κεντρικού γραφείου μορφωτικού κινηματογράφου», ως αυτοτελούς νομικού προσώπου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τότε προέκυψε και η διά Νόμου απαγόρευση εισόδου στους κινηματογράφους παιδιών κάτω των 16 ετών. Εκτυπώθηκαν ακόμη και ειδικές ταυτότητες με τις οποίες προμηθεύονταν τα παιδιά, ώστε να αποφεύγεται η «επίδρασις του κακού κινηματογράφου»!

Ακρόπολη Απόγευμα 19ης Σεπτεμβρίου 2016

$
0
0

Ύπερθεν του Κάστρου και της πραγματικότητός μας!

akropoli_19_sep_16_1 akropoli_19_sep_16_2 akropoli_19_sep_16_3

Η λεωφόρος Πανεπιστημίου και o κολοσσός του «Ρεξ»

$
0
0

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ_ΡΕΞΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η λεωφόρος Πανεπιστημίου ήταν κάποτε μια ήρεμη λεωφόρος, «στολισμένη» με λίγα Μέγαρα, πολλές μάντρες με καυσόξυλα και φιλοξενούσε μόνον το καφενείον «Κοραής». Εκεί υποψήφιοι διδάκτορες, μετά την ανακήρυξή τους, τρατάριζαν φίλους με τα πατροπαράδοτα «τρίγωνα». Με τα χρόνια, τα δύο άκρα της μεταβλήθηκαν σε κέντρα του «ωραίου κόσμου», με καφεστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, καμπαρέ και θέατρα. Μετατράπηκε σε πραγματικό πρωτευουσιάνικο «βουλεβάρτο», το οποίο εκτός από την τριλογία είδε να ανεγείρονται περίφημα κτίρια. Εκείνο της «Μεγάλης Βρεταννίας», του Νικολούδη που η στοά του ενώνει την Πανεπιστημίου με τη Σταδίου, το Ιλίου Μέλαθρον, το Οφθαλμιατρείο, το Αρσάκειο, τον Άγιο Διονύσιο των Καθολικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Μέγαρο Σερπιέρη (Αγροτική Τράπεζα), το αρχοντικό του Δ. Ράλλη και τόσα άλλα. Δημιουργίες που έδωσαν στην Πανεπιστημίου και επιβλητικό «χρώμα».
Τον Ιανουάριο 1937 αποκτούσε και έναν «οικοδομικό κολοσσό», όπως έγραφαν οι εφημερίδες. Ένα αληθινό κόσμημα και έργο πολιτισμού, μοναδικό στο είδος του στα Βαλκάνια, πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και εφάμιλλο με τα αντίστοιχα της Αμερικής. Ήταν το «Σικιαρίδειο Μέγαρο» -ιδιοκτησία των παιδιών του Βασίλειου Σικιαρίδη- στην οδό Πανεπιστημίου 48, γνωστό ως «Ρεξ». Με τον όγκο του προκαλούσε κατάπληξη. Φιλοξενούσε ένα θέατρο, δύο κινηματογράφους, μπαρ, αίθουσες συναυλιών και άλλα κέντρα ψυχαγωγίας. «Είναι ανώτερον κάθε περιγραφής το τεχνικόν αυτό μεγαλούργημα», έγραφαν οι εφημερίδες. Δημιουργοί του οι αρχιτέκτονες Βασίλειος Κασσάνδρας (1904-1973) και Λεωνίδας Μπόνης (1896-1963), οι οποίοι σχεδίασαν ακόμη το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κ.ά.
Τα τελευταία προπολεμικά χρόνια, το «Ρεξ» προσείλκυσε τα βλέμματα, φιλοξένησε μεγάλες προσωπικοτήτες του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την ήδη διαμορφωμένη αστική τάξη των Αθηνών. Είναι από τα κτίρια που χρυσοπλήρωσε για να αποκτήσει αλλά και να συντηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο και παραμένει σε λειτουργία, για να θυμίζει στους περαστικούς πως η οδός Πανεπιστημίου παραμένει «αριστοκράτισσα» της πρωτεύουσας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ_1957Εντυπωσιακά νούμερα

Αλλά και τα μέσα που διατέθηκαν για την οικοδόμησή του φάνταζαν μυθικά εκείνη την εποχή οι δε αριθμοί… αστρονομικοί. Τριάντα χιλιάδες μέτρα σύρμα για την ηλεκτρική εγκατάσταση, τριάντα κινητήρες των 460 ίππων ο καθένας, το υπόγειό του βάθους 18 μέτρων επί οικοπέδου 1.500 πήχεων και η ανέγερσή του, η οποία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια (1935-1937) απαίτησε δέκα εκατομμύρια εργατοώρες να ολοκληρωθεί. Περίφημα καθίσματα, άνετα και κομψά, ευρείς διάδρομοι, αθόρυβο δάπεδο, άπλετος και κρυφός φωτισμός, μηχανήματα εξαερισμού και προβολής τα τελειότερα, εξαιρετική ακουστική.
Δύο χιλιάδες καθίσματα στην αίθουσα του κινηματογράφου, τοποθετημένα κατά τέτοιον τρόπο -πλατεία, τρεις σειρές θεωρείων και δύο εξώστες- ώστε να μην εμφανίζεται μια αχανής και αντιαισθητική σάλα. Η είσοδος μάγευε τον κόσμο της εποχής που δεν ήταν ακόμη συνηθισμένος σε φωτισμό «νέον» και το «παρισινό κλίμα» έκανε τους ρομαντικούς να ονειρεύονται. Ήταν όμως και η πρώτη φορά που υποδέχονταν το κοινό καλά κλιματισμένες αίθουσες. Εξάλλου, φρόντισαν να το γράφουν και στο πρώτο πρόγραμμα, ότι οι προβολές θα συνεχίζονταν και το καλοκαίρι με παγωμένο αέρα που παρήγαγαν τα «ειδικά μηχανήματά» του. Η εναρκτήρια προβολή έγινε με επιτυχημένη ταινία, με τον αγαπημένο τενόρο του κοινού, τον Ζαν Κιεπούρα.
Στο ισόγειο δημιουργήθηκε ένας κινηματογράφος («Rex»), την εκμετάλλευση του οποίου είχε ο επιχειρηματίας Σκούρας που εκμεταλλευόταν και το «Αττικόν», ενώ στον επάνω όροφο το νέο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Στο θέατρο οι θεατές ανέβαιναν σε 25 δευτερόλεπτα με τέσσερις πολυτελείς ανελκυστήρες. Κινηματογράφος και θέατρο εγκαινιάστηκαν με διαφορά μίας εβδομάδας. Στο υπόγειο μια αίθουσα χορού, η οποία τελικώς λειτούργησε ως κινηματογράφος επίκαιρων και παιδικών έργων -τα οποία επί Μεταξά επιδοτούνταν από το κράτος-, το περίφημο «Σινεάκ» με «καθαρώς μορφωτικήν αποστολήν». Το σύνολο των θεατών που μπορούσαν ταυτόχρονα να παρακολουθούν θεάματα και στα τρία επίπεδα ανέρχονταν σε 4.000! Εξάλλου, κατασκευασμένο με σκυρόδεμα και ειδικά μονωτικά υλικά, αντιμετώπιζε τα ζητήματα των ορίων ακουστικής μεταξύ διαφόρων χώρων.

Αγορά από το Δημόσιο

«Εάν η Αθήνα επρόκειτο να χαρακτηριστή μονάχα από το θαυμάσιον νέον οικοδομικόν μεγαλούργημα της οδού Πανεπιστημίου -το Ρεξ-, θα έπαιρνε δικαιωματικώς τον τίτλον της μεγάλης κοσμοπόλεως», έγραφε ενθουσιασμένος ο Κωστής Μπαστιάς που παρευρέθηκε στα εγκαίνια. Είχε μάλιστα και μία παρατήρηση να κάνει: «Διατί σε ένα τέτοιο όμορφο κολοσσό, σε μια αίθουσα υπερμοντέρνα, με τέτοια μηχανικά μέσα να μην επιτρέπεται το κάπνισμα, όπως γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου;»! Το Μέγαρο κράτησε τις πόρτες ανοιχτές ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Οι αίθουσές του είδαν πολλά και μπορούν να διηγηθούν ακόμη περισσότερα.
Από τη φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο το 1982 διασώθηκαν ο κινηματογράφος «Ρεξ 1» και το «Σινεάκ». Αλλοδαπή εταιρεία ενδιαφερόταν να μετατρέψει το Μέγαρο σε πολυκατάστημα, αλλά εν τω μεταξύ τον Σεπτέμβριο 1983 εκδίδεται το διάταγμα του Αντώνη Τρίτση με το οποίο χαρακτηρίζονται διατηρητέα 13 κτίρια της πλατείας Ομονοίας και 20 της λεωφόρου Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου). Ανάμεσά τους και το κτίριο του «Ρεξ», το οποίο φροντίζει η Μελίνα Μερκούρη να περιέλθει στο Δημόσιο -επ’ ονόματι του Εθνικού Θεάτρου- καταβάλλοντας 650.000.000 δραχμές. Οι περιπέτειες του κτιρίου είναι λίγο έως πολύ γνωστές, καθώς και το κόστος για την επισκευή του που ξεπέρασε τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΑΦΙΞΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ – Ήταν Επίτιμος Δημότης της Πόλεως των Αθηνών

$
0
0
Το εξώφυλλο του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ με τη φωτογραφία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ

Το εξώφυλλο του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ με τη φωτογραφία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ

Ο 34ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ (Dwight David Eisenhower, 1890-1969), ήταν ο πρώτος ηγέτης της Αμερικής που επισκέφθηκε επισήμως τη χώρα μας, τον Δεκέμβριο 1959. Στη χώρα βασίλευε ο Παύλος Α’, Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και Δήμαρχος Αθηναίων ο Τσουκαλάς. Ο Ντ. Αϊζενχάουερ γνώριζε την Αθήνα και είχε ξεναγηθεί στην πόλη αρκετά χρόνια νωρίτερα όταν την είχε επισκεφθεί με την ιδιότητα του ανώτατου στρατιωτικού της Ατλαντικής Συμμαχίας και είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης της.
Η υποδοχή του Προέδρου ήταν ενθουσιώδης και εντυπωσιακή με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να πλημμυρίζουν τους δρόμους απ’ όπου περνούσε ο υψηλός επισκέπτης. Από τον αερολιμένα του Ελληνικού, όπου προσγειώθηκε το Προεδρικό αεροπλάνο, μέχρι τα Ανάκτορα οι δρόμοι ήταν άδειοι και η υποδοχή διανθίστηκε με σημαιοστολισμούς, ειδικούς φωτισμούς, έφιππα αγήματα, αλλά και κοπέλες με εθνικές ενδυμασίες να ραίνουν με άνθη την πομπή.
Η Ελλάδα εκείνη την εποχή μετρούσε μόνον μία δεκαετία ελεύθερης ζωής μετά τις διάφορες μεταπολεμικές περιπέτειες. Παρά ταύτα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, εμφανίσθηκε στη διεθνή κοινότητα έτοιμη να ανακάμψει οικονομικά, αλλά και ένθερμη θιασώτις των μηνυμάτων ειρήνης και αλληλεγγύης που εξέπεμπε ο πολιτισμένος κόσμος. Αλλά πως προετοιμάσθηκε η πόλη των Αθηνών για το σημαντικό εκείνο γεγονός. Επιλέγουμε να παρουσιάσουμε την έκκληση που απηύθυνε ο 53χρονος Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς προς τον Αθηναϊκό λαό τον οποίο καλούσε να συμμετάσχει στην υποδοχή.
Σημειωτέον ότι ο φιλελεύθερος Δήμαρχος Αθηναίων Αγγ. Τσουκαλάς είχε εκλεγεί και με την υποστήριξη της Αριστεράς (ΕΔΑ), γεγονός το οποίο εξάλλου είχε προκαλέσει και την διαγραφή από το κόμμα του. Η σχετική προκήρυξη που εξέδωσε ενόψει της επισκέψεως ανέφερε τα εξής:

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς


«Προκήρυξις του Δημάρχου

Με ανυπόκριτον ενθουσιασμόν και συγκίνησιν η Ελληνική πρωτεύουσα υποδέχεται την Α.Ε. τον Πρόεδρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Β. Αμερικής, Στρατηγόν Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ, επίτιμον δημότην της Πόλεως.
Το πνεύμα της φιλοξενίας- παράδοσις ακατάλυτος χιλιετηρίδων- είναι αρετή υπερτάτη που κοσμεί όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνας. Αλλ’ η υποδοχή την οποίαν επιφυλάσσουν οι Αθηναίοι και αι Αθηναίαι εις τον τιμημένον Αρχηγόν της Μεγάλης Υπερατλαντικής Δημοκρατίας δεν είναι μόνον σπονδή εις τον βωμόν του Ξενίου Διός. Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής προς τον Στρατηλάτην του Μεγάλου Πολέμου, που ωδήγησεν εις αγώνας κοινούς την Πατρίδα του και την Πατρίδα μας, προς την Νίκην και προς την Δόξαν, εν ονόματι των ευγενεστέρων ιδανικών του ανθρώπου. Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής προς τον ακάματον ανθρωπιστήν που περιτρέχει τώρα την Υδρόγειον κομίζων κλάδον ελαίας, δια να εξασφαλίση εις την Ανθρωπότητα την Ειρήνην και την Ευημερίαν. Και είναι ακόμη οφειλόμενος φόρος τιμής της Πόλεως που εγέννησε την Δημοκρατίαν, προς την χώραν που την ετελειοποίησε.
Το δώρον που θα προσφέρη ο λαός μας προς τον επιφανή επισκέπτην του δεν περιλαμβάνεται εις την σφαίραν των υλικών αγαθών. Αλλ’ ο πλούτος των αισθημάτων μας που θα εξωτερικευθή με την θερμότητα και την εγκαρδιότητα της υποδοχής μας, θα αξίζη πολύ περισσότερον.
Καλώ όλους τους Αθηναίους και τας Αθηναίας εις Παλλαϊκήν και ομόθυμον υποδοχήν του επιφανούς επισκέπτου μας. Η παρουσία όλων μας, χωρίς εξαιρέσεις, είναι χρέος επιτακτικόν. Και η ουρανομήκης ζητωκραυγή μας θα σφυρηλατήση και θα επιβεβαιώση δια μίαν ακόμη φοράν τους ακαταλύτους δεσμούς που συνδέουν τον Ελληνικόν με τον Αμερικανικόν λαόν».

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ…

$
0
0

«Ο Μικρός Ρωμηός» συμπληρώνει εφέτος 130 χρόνια ζωής (1886-2016). Συνεχίζει την πορεία του, έστω και υπό λίαν δυσμενείς συνθήκες. Από τότε που ο Παναγιώτης Θεοδοσίου εξέδωσε το πρώτο φύλλο της μέχρι σήμερα γνώρισε ευτυχείς ημέρες, δυσκολίες, μεγαλεία, διακοπές της κυκλοφορίας του.
«Ο Μικρός Ρωμηός» ποτέ δεν ανήκε στα προνομιούχα έντυπα, αλλά υπηρέτησε πάντα πιστά και με αυταπάρνηση τη γενέτειρά του. Από το 1989 που επανεκδόθηκε, με τη μορφή που έφθασε στις ημέρες μας, πρωτοπόρησε δημιουργώντας νέα παράδοση και εισάγοντας ευρηματικές μεθόδους παρουσίασης του Αθηναϊκού παρελθόντος.
«Ο Μικρός Ρωμηός» δεν απέφυγε τον «πειρασμό» του διαδικτύου. Χωρίς να παραγνωρίζει την ηλεκτρονική πραγματικότητα δήλωσε το δικό του ηχηρό παρόν. Το γεγονός ότι αντεγράφη μας γέμισε χαρά. Η διάχυση της πληροφορίας στο διαδίκτυο και η εκτεταμένη χρήση των αναρτήσεων μας υποχρεώνει να είμαστε ακόμη περισσότερο υπεύθυνοι απέναντι στο κοινό.
Εξάλλου, το γεγονός ότι τόσο η ηλεκτρονική όσο και η έντυπη μορφή ετέθησαν υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, υπό την σκέπη του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία», μας επέτρεψε να βλέπουμε το μέλλον ευοίωνο και δημιουργικό. Να αντιμετωπίσουμε τις νέες προσκλήσεις και προκλήσεις. Και αυτό θα πράξουμε.
«Ο Μικρός Ρωμηός», γιορτάζοντας τα 130 χρόνια ζωής του, θα εμφανισθεί σύντομα κοντά σας ανανεωμένος, ακόμη πιο παραγωγικός και πρωτότυπος. Ο νέος ιστότοπός μας ελπίζουμε ότι θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες μας. Συνεπής, ακριβολόγος, έγκυρος και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Εν αναμονή λοιπόν!


Ζωγραφική έκθεση «Η Ελλάδα της ελπίδας και του μόχθου»

$
0
0

Tο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, με μεγάλη χαρά και τιμή, εγκαινιάζει τη νέα εκθεσιακή περίοδο παρουσιάζοντας την έκθεση του Νώντα Ρεντζή με τίτλο:

«Η Ελλάδα της ελπίδας και του μόχθου»

την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας,

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00

στα κεντρικά κτίρια του Μουσείου
(Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα).

Η έκθεση αποτελείται από μοναδικά έργα του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, και

τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας,

κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 3 – 28 Οκτωβρίου.

ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ: Καθημερινές (εκτός Τρίτης): 09:00 – 16:00, Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 15:00.

nr

ΠΟΛ(ε)ΙΣ – Δωρεάν Είσοδος και Ξεναγήσεις στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

$
0
0

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με θέμα ΠΟΛ(ε)ΙΣ: «παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να μας προβληματίσουν για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους προς το μέλλον».

Συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει, μέσα από θεματικές ξεναγήσεις, την ιστορία της Πόλης των Αθηνών ακολουθώντας ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ και οι ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών το Σάββατο 29/9 και την Κυριακή 30/9 θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή στις 11:00.

Ώρες λειτουργίας: 10:00- 15:00


MVE-20053a.1111jpg

Το Origami και οι επιδράσεις του στη σύγχρονη μόδα και τέχνη

$
0
0

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ιαπωνική Πρεσβεία των Αθηνών και τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο φιλίας, παρουσιάζουν τη διάλεξη με τίτλο

«Το Origami και οι επιδράσεις του στη σύγχρονη μόδα και τέχνη»,

με ομιλήτρια τη διεθνούς φήμης γλύπτρια και ζωγράφο sumi, κυρία Ντίνα Αναστασιάδου.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ: Δωρεάν
origami

Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Ιδεομορφικές Συλλήψεις»

$
0
0

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση του ζωγράφου, εικαστικού, λογοτέχνη και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης, Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο

ΙΔΕΟΜΟΡΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Συνθέσεις με μικτές τεχνικές στις οποίες αναδύονται μορφές, φόρμες, ιδεατά, αρχαϊκά και φυσικά μοτίβα, μαθηματικά σύμβολα και γεωμετρικά σχήματα.Τα επιλεγμένα έργα της έκθεσης, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό φάσμα των εικαστικών αναζητήσεων και αισθητικών διατυπώσεων του καλλιτέχνη από το 2010-2018.

Τα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί στην Αθήνα, το Αργοστόλι και το Παρίσι. Τον Νοέμβριο του 2017 αρκετά από αυτά συμπεριελήφθησαν στην αναδρομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Κοσμικές Σπονδές- Offrandes Seculaires» στη γκαλερί Espace Jano του Centre de Sevres στο Παρίσι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία».

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 9 έως 25 Νοεμβρίου 2018.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ.,
Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.

evaggelatos

Έκτακτη Ανακοίνωση

$
0
0

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους επισκέπτες, τους εθελοντές του και τους εργαζομένους του, και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρύτερα μέτρα αντιμετωπίσεως του κορωνοϊού καθώς και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου  Πολιτισμού και  Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας, αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι και τις 28/4/2020.

Στο διάστημα αυτό θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται τα αυξημένα μέτρα υγιεινής σε όλους του χώρους του Μουσείου αλλά και θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φυλάξεως και λειτουργίας των γραφείων του. Η ασφάλεια όλων είναι προτεραιότητα.

Tο Μουσείο λειτουργεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

               

 

Viewing all 193 articles
Browse latest View live